Nagrada građana i građanki
grada zagreba - NADA DIMIĆ 

NADA DIMIĆ – drugačija nagrada

Fond za druge ustanovio je u svibnju 2017. godine Nagradu građana i građanki Grada Zagreba - Nada Dimić.
Izravni poticaj za osnivanje jedne takve, alternativne nagrade bio je dvojak: s jedne strane aktualna politička situacija u glavnome gradu RH gdje već neko vrijeme kulturne politike preuzima krajnje desno krilo političkog spektra koje zagovara radikalno desnu, nacionalističku ideologiju i revizionizam, negira antifašizam kao povijesni pokret, ali i trajnu inspiraciju emancipatorskih umjetničkih i društvenih praksi. "Antifašizam je floskula" izjavio je jedan od protagonista tog pokreta, negirajući takvim silogizmom fašistički karakter kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koju su u Drugom svjetskom ratu instalirale sile osovine, a koja je, kroz Narodnooslobodilački pokret (NOP) doživjela jedan od najjačih oružanih i političkih otpora u okupiranoj Evropi .

Gradonačelnik Zagreba, notoran po svojoj komradorskoj i konformističkoj politici priključio se tom valu desničarenja dodijelivši Nagradu Grada za 2017. godinu Jakovu Sedlaru, režiseru kontroverznih filmskih uradaka koji se u pokušaju revizije istine o ustaškom logoru Jasenovac, najvećem stratištu Evrope kojim nisu upravljali njemački nacisti, već hrvatski kvislinzi ustaše, nije libio ni falsificiranja (fotošopiranja) povijesnih dokumenata.

Uz ove aktualne, političke motive, Nagradu Nada Dimić osnovali smo i potaknuti činjenicom da u Zagrebu nije postojala nagrada koja bi se dodjeljivala angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji surađuju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Programska odrednica Nagrade stoga glasi:
Nagrada Nada Dimić dodjeljivat će se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i umjetničkom polju Grada, a čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane i radikalnim promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih uvjeta u prostoru u kojem djeluju. Nagrađivat ćemo umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće.

Nagradu smo imenovali po heroini antifašističkog pokreta, Nadi Dimić, sindikalistikinji i ljevičarki koju su ustaše ubili u jednom od svojih mučilišta. Slika prkosne mlade žene koja ni pod mukama nije odala imena svojih suboraca, godinama je služila kao nadahnuće umjetnicama i aktivistima čiji je rad obilježen otporom autoritarnim, antislobodarskim i eksploatatorskim poretcima. Spomenici, ulice, škole i proizvodni pogoni imenovani po njoj rušeni su i preimenovani u vrijeme jugoslavenske tranzicije u naletu nacionalističkog damnatio memoriae . Tekstilna tvornica Nada Dimić u kojoj su većinu radne snage činile žene, privatizirana je i potom prestala s radom, a radnice pridružene rastućoj armiji nezaposlenih.

U Nagradu Nada Dimić ugrađene su i druge vrijednosti na kojima se temelji Fond za druge: Poticanje solidarnosti i prijateljstva među umjetnicima, kulturnim djelatnicima i građanima. Pa će tako dobitnici nagrade novčani dio donirati nekoj novoj kulturnoj ili umjetničkoj inicijativi, pojedincu ili pojedinki u čiji rad vjeruju i žele ga podržati. Tim činom zaokružit će se prsten solidarnosti koji je i simbol i logo Fonda za druge.

Inicijatori Nagrade građana i građanki Grada Zagreba su umjetnici, kulturni radnici/radnice i aktivisti/ce Zvonimir Dobrović, Bruno Isaković, Vesna Kesić, Sonja Leboš i Eugen Jakovčić. Za 2017. godinu dobitnike Nagrade Nada Dimić odabrali su oni, a od sljedeće godine u odabiru dobitnika sudjelovat će i dobitnici iz prethodnih godina i njihovi odabranici.

Dobitnici Nagrade Nada Dimić 2017. godine – Sanja Iveković i Igor Grubić
Sanja Iveković javlja se na jugoslavenskoj/hrvatskoj umjetničko-aktivističkoj sceni sedamdesetih godina 20. stoljeća kao radikalna konceptualna umjetnica i feministkinja, a Igor Grubić devedesetih, kad se je radom "Crni Peristil" izravno konfrontirao s mučnom hrvatskom društvenom i političkom zbiljom i zbog „cestoredarstvenih razloga“ umalo završio iza rešetaka. Oboje djeluju na dvije razine: unutar institucija, u dijalogu ili u sukobu s hegemonom institucionalnom kulturom Sanja i Igor umjetničkim sredstvima demontiraju postojeće režime institucionalne moći i konvencionalne umjetnosti. No, simultano djeluju i izvan institucija, u suradnji s mnogim angažiranim inicijativama civilnog društva. Nagradu Nada Dimić dobivaju za cjeloživotni rad, a napose za svoje najnovije radove: Sanja Iveković za ciklus radova inspiriranih revolucionarnim idejama Rose Luxemburg, od kojih je posljednji "Spomenik Revoluciji" predstavljen ove godine na Documenti u Ateni. Igor Grubić za svoj poetski dokumentarni film "Spomenik" posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u.

Sanja Iveković i Igor Grubić dijele nagradu ravnopravno.
Sanja Iveković svoj je novčani dio nagrade predala filmskom režiseru mlađe generacije Miroslavu Sikavici, a Igor Grubić šibenskom festivalu Fališ.

 

Get in touch

Please Enter your name
Please Enter Your Message