Nagrada Nada Dimić 2020.

Fond za druge već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Dodjela se već tradicionalno organizira ispred HDLU u Zagrebu, sljedećeg utorka, 7. srpnja 2020. godine, s početkom u 19:30 sati.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom, umjetničkom i aktivističkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju.

Posljednjih godina nagradu su osvajali društveno angažirani umjetnici poput Igora Grubića, Olivera Frljića i Sanje Iveković, novinari Sanja Despot i Hrvoje Šimičević te prošle godine i predstavnica lokalne samouprave, gradonačelnica Supetra, Ivana Marković.

Nagradu je ustanovio Fond za druge 8. svibnja 2017., na dan oslobođenja Zagreba i kao memento na Nadu Dimić, hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili. Sama se nagrada sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme), onakve kakvima su popločane gradske ulice, kao simbola pučkog otpora. Drugi je dio nagrade novčani, i ove godine je ukupni nagradni fond 15.000 kuna, a dobitnici ga, ako žele, mogu solidarno proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju vrijednosti za koje se i sami zalažu. Tako se, među ostalima, “Nade” podijelila sa šibenskim festivalom FALIŠ, režiserom Miroslavom Sikavicom, Ženskom mrežom Hrvatske i Mrežom antifašistkinja Zagreb.

U žiri se svake godine uz predstavnike Fonda uključuju i prošlogodišnji dobitnici, pa su tako ove godine Hrvoje Šimičević, Ivana Marković, predstavnice Feminističkog kolektiva – fAKTIV i Vesna Kesić ispred Fonda za druge odlučili da će 2020. godine, Nadu Dimić osvojiti Transmigrantski kolektiv Žene ženama te volonterska grupa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu koji su se penjali po zagrebačkim krovovima neposredno nakon potresa i pomagali građanima.

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu i kako postati donator možete pronaći na www.fund4others.org