Nagrada građana i građanki Grada Zagreba
NADA DIMIĆ

Drugačija nagrada

Nagrada građana i građanki Grada Zagreba
NADA DIMIĆ

______

U četvrtak, 31. svibnja bit će po drugi puta uručena Nagrada Nada Dimić. Ovogodišnji dobitnici su kazališni režiser Oliver Frljić za predstavu „Šest likova traže autora“ po predlošku Luigia Pirandella i novinarka Sanja Despot, za seriju tekstova o pozadini i pravim namjerama organiziranog otpora klerikalne desnice Istanbulskoj konvenciji, objavljenih na portalu Faktograf.

.

Nagradu Nada Dimić osnovao  je 2017. godine Fond za druge kao poticaj angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji surađuju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse. „Nagrađivat ćemo umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće“, zapisali su inicijatori Nagrade: Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković (osnivači i vlasnici Fonda za druge), te aktivisti i kulturni djelatnici Vesna KesićSonja Leboš i Eugen Jakovčić.

.

Prošlogodišnji dobitnici Nade Dimić bili su Sanja Iveković i Igor Grubić, za cjeloživotni umjetnički i kulturni angažman, a napose za svoje posljednje radove,  Sanja Iveković za “Spomenik Revoluciji”,  inspiriran revolucionarnim idejama Rose Luxemburg, predstavljen 2017. na Documenti u Ateni, Igor Grubić za svoj poetski dokumentarni film “Spomenik” posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u.

.

I kao što je prošle godine izravan poticaj za osnivanje „drugačije nagrade“ bila uzavrela politička situacija u kojoj je ekstremna desnica marširala ulicama Zagreba i zatirala memoriju nepokorenog grada, ni ove godine nije pomanjkalo razloga za nagradu posvećenu sjećanju na heroinu antifašističkog i radničkog pokreta, Nadu Dimić.

______

OLIVER FRLJIĆ o intrinzičnoj  povezanosti obitelji kako ju shvaća „obiteljaška“ ideologija i fašizacije društva, čime se bavi i predstava „Šest likova traže autora“: Obitelj je i prostor ur-fašizma jer privilegira biološke veze u odnosu na one stvorene u drugim oblicima socijalne interakcije. Zato je za Željku Markić toliko važno da iz pojma obitelji isključi sve one koji nisu povezani biološkom reprodukcijom. Pretpostavljam da će sljedeći referendum Željke Markić biti onaj u kojem će se tražiti da se seks može prakticirati samo u prokreativne svrhe. Na to mogu samo reći: „Jebite se“.   (Intervju s Oliverom Fljićem povodom Nagrade Nada Dimić bit će ojavljen na portalu „Lupiga“)

______

SANJA DESPOT, urednica i novinarka portala Faktograf, relativno novog i zacijelo vrlo posebnog medija u hrvatskom i regionalnom neprofitnom medijskom prostoru, koji je vrlo brzo postao  relevantno sredstvo za čišćenje medijske bare od „alternativnih činjenica“ i proizvoljnih interpretacija. Tokom 2017. i 2018. godine Sanja je objavila petnaestak tekstova o Istanbulskoj konvenciji kojom  Vijeće Europe obvezuje države članice EU  na političko, financijsko i upravno osnaživanje mehanizama za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji. Baveći se istraživačkim novinarstvom u najboljoj tradiciji tog pojma, Sanja je javnosti podastrijela podatke, pozadinu i stvarne namjere žestokog, gotovo histeričnog otpora Konvenciji koji uvelike prelazi granice same Konvencije, ali i Hrvatske i Evropske Unije.  Uporno je raskrinkavala manipulativne metode i falsifikate kojima se taj dobro organizirani otpor služi. Njenim nalazima su se počeli koristiti i drugi, stariji, bogatiji i veći mediji, a postali su i glavni izvor informiranja raznim opinion makerima i političarima.

______

U žiriju za Nagradu Nada Dimić, ove su godine bili dobitnici prošlogodišnje nagrade, Sanja Iveković i Igor Grubić, filmski režiser mlađe generacije Miroslav Sikavica, kojemu je novčani dio svoje nagrade prenijela Sanja Iveković, Kruno Lokotar kao predstavnik šibenskog festivala Fališ kojemu je svoju nagradu dao Igor Grubić i Vesna Kesić ispred Fonda za druge i grupe koja je inicirala Nagradu Nada Dimić.

Nagrada se sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme) simbola pučkog otpora, sa ugraviranim imenom dobitnika/dobitnice i novačnog  dijela od 5000 kuna, koje dobitnici mogu (ali ne moraju) prenijeti nekoj drugoj mlađoj i osobi, ili kolektivnoj inicijativi koji kreativnim sredstvima  kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo.
Nagrada Nada Dimić bit će uručena 31. svibnja u 19h na Trgu žrtava fašizma, ispred HDLU-a (popularne Džamije)

CONTACT
______

[contact-form-7 id="437" title="Contact form 1"]

CONTACT

Follow Us

© All rights reserved, Fund for others 2018.

Web Design - Bruno Isaković