NADA DIMIĆ / VESNA KESIĆ

Nagrada građana i građanki Grada Zagreba

Nagrada građana i građanki Grada Zagreba

Nagradu Nada Dimić osnovao  je 2017. godine Fond za druge kao poticaj angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji surađuju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse. „Nagrađivat ćemo umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće“, zapisali su inicijatori Nagrade: Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković (osnivači i vlasnici Fonda za druge), te aktivisti i kulturni djelatnici Vesna KesićSonja Leboš i Eugen Jakovčić.

Nagrada se sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme) simbola pučkog otpora, sa ugraviranim imenom dobitnika/dobitnice i novačnog  dijela koje dobitnici mogu (ali ne moraju) prenijeti nekoj drugoj mlađoj i osobi, ili kolektivnoj inicijativi koji kreativnim sredstvima kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo.

Tijekom proteklih 5 godina nagradu “Nada Dimić” dodjeljujemo pojedincima i kolektivima čije kulturno umjetničko djelovanje hrabro i aktivno doprinosi boljem i pravednijem zajedničkom društvu. Godine 2021. osnivamo i nagradu “Vesna Kesić“, za novinarstvo koje hrabro, kritično i nemilosrdno nastupa prema moćnicima bilo koje vrste, u spomen i čast Vesne Kesić koja nažalost više nije s nama. Vesna Kesić je bila i mama i tata Nagradi “Nada Dimić”, najzaslužnija je za njeno osnivanje i njen doprinos našem Fondu je nezamjenjiv i neizmjeran. Vesna je bila osoba nevjerojatne energije i aktivističke snage. Njena volja i angažman za boljitak ovog društva, a prije svega za razvoj kritičkog mišljenja, velika su nam inspiracija i motivacija za daljnje djelovanje.

Dosadašnji dobitnici nagrade Nada Dimić / Vesna Kesić

2021.

NAGRADA NADA DIMIĆ
 • Ivo Šegota i Mladen Kožić
  proslijedili su novčani iznos Udruga Proces (Pula)
 • Ljudi za ljude, Dobro dobrim
NAGRADA VESNA KESIĆ
 • Danka Derifaj

2020.

 • Aplinisti, speleozi i visinci pomažu Zagrebu
  proslijedili su novčani iznos udruzi Kolibrići
 • Žene ženama
  donirale dio novčanog iznosa Zagrebačkoj inicijativi Black lives matter

2019.

 • Ivana Marković
  novce vratila Fondu za drudge
 • Hrvoje Šimičević
  iznos podijelio s udrugom fAktiv

2018.

 • Oliver Frljić
  novčani iznos predao Mreži antifašistkinja Zagreba
 • Sanja Despot
  novčanim iznosom podržala rad Ženske mreže Hrvatske

2017.

 • Sanja Iveković
  dio novčanog iznosa donirala Miroslavu Sikavici
 • Igor Grubić
  novčanu nagradu proslijedio festivalu Fališ
Doniraj

Podržite program Fonda za druge!

PODACI ZA DONACIJE
BANKOVNOM TRANSAKCIJOM

Udruga Domino
Erste&Steiermaerkische Bank
IBAN: HR9724020061100291204
(uz naznaku za Fond za druge)

ili skeniraj bar kod: